ПРЕВЮ: The Spirit

от Георги Кънчев
21.07.2008Можем ли да обявим последните няколко години за Ренесанса на филмите по графични романи? Започвайки от „Град на греха“ през 2005, минавайки през „В като Вендета“ и стигайки до миналогодишния хит „300“, напоследък филмите по т. нар илюстрирани романи стават все по-успешни. В центъра на прожекторите е Франк Милър, сценаристът/режисьор/продуцент/... на „Град на греха“ и „300“. И докато човекът-оркестър на комиксовите адаптации подготвя продължения на тези заглавия, тази Коледа по екраните ще се появи новото му творение - „The Spirit“. Именно това може да се окаже скритият фаворит в една година, изпълнена с комиксови герои от всякакъв калибър.
„Духът“ всъщност е полицай, който след убийството си се завръща от отвъдното, за да се бори срещу престъпността. Добре, признаваме, фабулата може да не е от най-оригиналните, но личността на героя и премеждията му звучат доста по-обещаващо. За да изпълни си целта си, измъчваният от жажда за отмъщение Дух трябва да се сблъска с немалък брой фатални жени и с ръководителя на криминалния свят, The Octopus.


Има обаче поне още една причина да очакваме филма с нетърпение и това е актьорският състав. И докато главната роля е поверена на малко известния Габриел Махт, то второстепенните роли са със звездни попълнения. Октоподът ще бъде превъплътен от Самюъл Джаксън, а на Скарлет Йохансон, Ева Мендес, Джейми Кинг, Пас Вега и Сара Паулсън е отредено да съблазняват духообразния супергерой. Дали ще успее да им устои?Гледайки трейлъра, на пръв поглед, „The Spirit“ ще е нещо като визуален брат-близнак на „Град на греха“. Не така мисли обаче Франк Милър. „The Spirit е пълноцветен филм и то с различна концепция.“ Дори и така лентата обещава да е повече от духовита.


Досие

Премиера: 25.12.2008
Статус: Пост-продукция
Режисьор: Франк Милър
Участват: Габриел Махт, Самюъл Джаксън, Скарлет Йохансон, Ева Мендес, Джейми Кинг