Джилиан Андерсън: Новата Скъли е по-улегнала

23.08.2008
Джилиан Андерсън говори пред списание Hello за новия й филм "Досиетата Х: Искам да повярвам", за работата й с Дейвид Духовни и за това какво е да си отново в кожата на агент Скъли.

***

Изглеждаше сякаш искате да заживеете в Англия и да имате съвсем друга кариера, да оставите в миналото "Досиетата Х". Защо се върнехте към тях?

Мисля, че винаги съм искала да е ясно, че ако някога решим да се съберем и да направим филм, аз ще бъда повече от щастлива да участвам. В дадени моменти изглеждаше сякаш филмът никога няма да стане реалност, но бях на борда всеки път.

Възможно ли е този филм да е първият от поредица пълнометражни игрални "Досиетата Х"?

Ако този се хареса на публиката, вероятно е възможно да направим и втори. Има време, ще видим.

Какво е да се завърнеш към "Досиетата Х"?

Аз бях уверена, че всичко ще бъде наред още през първия снимачен ден. Нямах никакви страхове и притеснения, а обикновено съм ужасена, когато започвам нещо.

Но първите няколко дни се оказаха отвратителни. Няколко дни се опитвах да не правя нищо напомнящо на предишната Скъли. Но после тя отново се появи в съзнанието ми, а аз си казвах: "Не, това не бива да се случва". Отгоре на всичкото се случи така, че започнахме да снимаме от най-неподходящата сцена, с която можехме да стартираме.

Каква е най-голямата разлика между новата Скъли и онази, която видяхме последния път на малкия екран?

Мисля, че новата Скъли е много по-спокойна - тя е направила избори, които й позволяват да прави каквото си пожелае. Тя не е изгубила своята решителност, но е малко по-улегнала.

Защо се съгласихте да направите този филм? Не искахте да отказвате ролята, за да не развалите целия проект?

Дори понякога да съм била прекалено пряма относно предизвикателствата свързани с филма, никога не бих се отказала от него. Винаги съм била наясно, че това е уникално преживяване, много стойностно и истинско. Беше много вълнуващо да работим отново заедно.

Според вас какво харесва публиката у агент Скъли?

Мисля, че хората харесват това, че тя е безстрашна, страстна, интелигентна. В сериала Скъли беше толкова различна от това, което зрителите бяха виждали на екрана досега.

Смятате ли, че тя се е превърнала в модел за подражание?

Да, абсолютно. Мисля, че това се случи благодарение да създателя и режисьор на "Досиетата Х" Крис Картър. Той беше решен да превърне Скълив модел за подражание. Спомням се, когато веднъж в една сцена се разплаках докато държах пистолет, тогава Крис ми се обади и ми каза: "Скъли не би плакала." Просто трябваше да ми напомни коя всъщност съм. Мисля, че много млади жени харесаха у Скъли точно нейната решителност, сила и интелигентност.

По-лесно ли е да работите заедно с Дейвид Духовни сега?

Чудесно е - все едно сме брат и сестра. Само, че сега сме пораснали и оценяваме много по-добре връзката, която сме изградили и уникалното преживяване, през което преминахме заедно. Винаги сме се харесвали, но разбира сме имали и търкания от време на време.

Как е животът в Лондон?

Много хубав! Обожавам го.

Ще останете ли там?

Да.

А какво следва за вас от тук нататък?

Наскоро заснех няколко комедии, за които се надявах от дълго време. За мен разнообразието е от голямо значение, както разбира се и качеството на работата и програмата. Не че съм мързелива, но искам да поддържам баланс в работните си ангажименти.