Най-добрите филми за десетилетието (2000 - 2009)

От Добромир Пенчев

С тази статия не искам да ви убеждавам в правотата на класацията. Идеята е по-скоро да отбележа най-добрите филми за изминалото десетилетие и да ви кажа с 2-3 изречения за всеки защо мисля, че той трява да е тук. Класирал съм филмите по-скоро ориентировачно, така че не отдавайте много внимание на подредбата. Важно е съдържанието. Приятно четене.

10. Брат (2000)

БратНай-добрият гангстерски филм на десетилитието. Но освен такъв е и семейна драма. Спечели ме с различния си подход. За Китано семейството не се базира на кръвна връзка, а на отношението един към друг - приятели и обичаните хора са истинското семейство, което от своя страна се сплотява още повече, когато кръвта започва да се лее.


9. Престиж (2006)

Изключителен! Интересен, комплексен, амбициозен и провокиращ филм, който не може да се гледа един път. Толкова много детайли и радости за наблюдателното око. Невероятен Нолан. Постижение, което може да се измерва само с Мементо (2000), а според мен го и надскача. Определено най-добрия трилър на изминалото есетилетие.

8. Крахът на Третия райх (2004)

Спечели ме със смелостта си. Не са много хората, които биха се осмелили да покажат Хитлер като нормален човек. Филма хвърля един изцяло нов поглед, който те кара да се замислиш. Определено най-добрия биографичен филм на десетилетието.
7. Реквием за една мечта (2000)

Дързък. Не те кара да се замислиш за употребата на наркотици. Веднъж гледаш ли го, няма да ти мине през ума. Изключително прям и откровен, може би прекалено брутален за някои, но ... това е истината.

6. Необратимо (2002)

Много противоречив и първичен филм. Навира ти насилието в лицето по възможно най-бруталния начин за да те накара да се замислиш. И всичко това поднесено като пътуване назад от ада към рая, създавайки чувство на безпомощност и ... необратимост. Феноменален филм.5. Няма място за старите кучета (2007)

Филм с изключително майсторство. От сценарий, през режисура, до актьорска игра. Пълен със символика и послания, удря като с чук с реализма и уместността си. Хавиер Бардем пък прави една от най-добрите роли в киното въобще.
4. Децата на хората (2006)

Най-добрата фантастика на десетилетието. Дистопичен, мрачен, анархичен. Невероятно внимание към детайла. Силна социална критика, а документалния стил (тук е момента да спомена перфектната кинематография) предполага дори и политическа такава. Невероятен размах показва Куарон, а този филм спокойно го изтрелва в списъка с най-добрите режисьори в Холивуд в момента.

3. Кукли (2002)

Красотата му е съизмерима само с емоционалния брутализъм. Изключително тежка лента, която показва как нашите чувства ни направляват във всяко решение. Филма е изпълнен с много насилие, без да се пролее и капка кръв. Феноменално постижение, поднесено с много финес, естетика и любов към изкуството.


2. Градът на Бога (2002)


Атакува сетивата като никой друг. А това, което е по-важно е, че под ефектната режисура, кинематография и монтаж лежи история. Рядко може да се види такова комплексно кино, където всичко е на ниво. Мералес пък от своя страна, тук напомня много и на младия Скорсезе. Сами си правете изводите ...


1. Ще се лее кръв (2007)


Това е безспорният номер едно. Ще започна от малките неща, като това, че Даниел Дей Люис прави най-добрата роля в историята на киното. Лентата е поглед върху петрола какъвто не може да видите другаде. Как той белязва хората с алчност и лицемерие, които между другото ПТА намеква, че са горе-долу еквивалентни с тези на хората на религията. Пътуване, което не показва какво прави Даниел Плейнвю, а кой е той.
Филма е не само най-добрия на десетилетието, но и един от най-добрите въобще, съпоставим по значението си само с класиките на Кубрик и Тарковски.
Ето и някои други филми, които си заслужава да се отбележат: 2046 (2004), От другата страна (2006), Let The Right One In (2008), В настроение за любов (2000), Мач Пойнт (2005), Пазителите (2009), Чудовищно (2008), Изкупление (2007), Audition (2000), Oldboy (2003), Grindhouse (2007), Град на греха (2005), Пътят на промените (2008), Убий Бил 1,2 (2003/2004), Американски психар (2000), Похот, внимание (2007), Казино Роял (2006)