История на Оскар-ите

През далечната 1929-а, на 18 февруари, за пръв път са обявени наградите на филмовата академия на САЩ. От тогава до днес са раздадени 79 поредни награди и са се превърнали в най-значимите филмови отличия въобще. Прословутата статуетка представлява стилизирана фигура на изправен рицар, подпрян на меч.

Не е много ясно как тя се сдобива с името Оскар. Според най -разпространената версия библиотекарката на Академията Маргарет Херик, виждайки статуетката на една маса, възкликнала : "Досущ прилича на моя чичо Оскар!", пише вестник "Монитор".

За пръв път Уолт Дисни използва това наименование за наградата по време на своя реч. И въпреки че новото име започва да набира все по-голяма популярност в пресата , минават цели девет години, преди Академията да възприеме официално употребата му през 1939-а.

За пръв път отличията са раздадени на официален банкет в "Блосъм Руум" на холивудския хотел "Рузвелт". Датата е 16 май 1929 г., но сред участниците в банкета не витае никакво напрежение, тъй като имената на победителите са били обявени три месеца по-рано - на 18 февруари.

Първите наградени филми са били заснети около година преди това. Тогава процедурата по избирането била изградена на следния принцип. За номинирането гласуват всички членове на Академията. След това пет комисии определят десетимата претенденти с най-много гласове за номинации в по три категории.

Компетентно жури от петима членове отличило финалистите. Към днешна дата Академията на филмовите изкуства и науки е професионална почетна организация, в която има 5816 гласуващи лица. Актьорите, които са членове на организацията, наброяват 1331 души и те имат най-голям дял в гласуването. Номинациите за най- добър филм, актьор, актриса, режисура и технически ефекти фигурират още от самото възникване на отличията.

По-късно към тях са добавени и другите категории - най-добри поддържащи актьор и актриса, най-добър чуждестранен филм и най-добър грим. Церемонията по връчването на "Оскари"-те се предава на живо в целия свят.

Няма актьор или актриса, който да не мечтае да се разходи по червения килим и да грабне заветната статуетка. Връчването на отличията отдавна се е превърнало в своебразен парад на суетата и звездите се надпреварват да показват колкото се може по-скъпи и бляскави тоалети на световни дизайнери. И тази година светът със затаен дъх очаква да разбере кои ще са новите победители. Церемонията по връчването ще се състои на 24 февруари.