Репортаж: Братя Коен покориха Оскарите

25.02.2008
"Няма място за старите кучета" - филм на братята Джоел и Итън Коен е абсолютният победител на юбилейната 80-та церемония за обявяване на наградите "Оскар" в Холивуд.

Наградите за най-добър филм, за режисура, за най-добър актьор в поддържаща роля - испанеца Хавиер Бардем и за адаптиран сценарий (по роман на Кормак Маккарти) отличиха този смразяващ кръвта, но представен с тънко чувство за хумор и ирония трилър.

За "Няма място за старите кучета" братята Коен вече бяха отличени с наградата за режисура на Дружеството на нюйоркските филмови критици, наградата на Гилдията на американските режисьори и британската награда БАФТА.

За пръв път братя Коен, авторите и на "Фарго" и "Големият Лебовски", печелят "Оскар" за най-добър филм.

Наградата за най-добър филм си оспорваха и "Ще се лее кръв", "Изкупление", "Джуно" и "Майкъл Клейтън".

"Ще се лее кръв" на Пол Томас Андерсън, който също като филмът на братя Коен беше с 8 номинации, заслужи наградата за мъжка роля на Даниъл Дей-Луис и отличието за операторско майсторство.

От мига, в който Даниъл Дей-Луис се появява на екрана в "Ще се лее кръв", приковава погледите, въпреки че героят му почти не говори през първите 20 минути. От 1985 г., когато дебютира в "Моята прекрасна пералня", Дей-Луис е участвал едва в десетина игрални филми, но всеки от тях е събитие.

През 1989 г. той печели "Оскар" за "Левият ми крак", а през 1994 и 2003 г. имаше номинации за най-добър актьор за ролите си във "В името на Отца" и в "Бандите на Ню Йорк".

За "Ще се лее кръв"в сезона на наградите Дей-Луис спечели 15 отличия, сред които "Златен глобус", БАФТА, на Гилдията на американските актьори.

32-годишната французойка Марион Котияр спечели "Оскар" за най-добра актриса във филма "Едит Пиаф: Животът в розово". Преди по-малко от 48 часа Котяр взе и френската награда "Сезар" за същата роля.

Тя е първата французойка, която печели академичната награда в тази категория от 1960 г. "Няма думи. Благодаря ти живот, благодаря ти любов. Истина е, че има няколко ангела в този град", каза Котияр на сцената видимо изненадана и превъзбудена.

"Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля получи британката Тилда Суинтън за ролята на коравосърдечна адвокатка в "Майкъл Клейтън", а Джордж Клуни пак остана без мечтаната награда, макар да беше номиниран за централната роля в този филм.

Австрийският "Фалшификаторите", разказващ за тайна финансова операция в концентрационен лагер през Втората световна война спечели "Оскар" в категорията най-добър чуждестранен филм.

Филмът на Щефан Рузовицки разказва действителната история на еврейски затворници, вербувани от нацистите да извършат една от най-големите фалшификации в историята. Филмът се основава на разказите на оцелелия Адолф Бургер, който е прекарал две години в концентрационния лагер Заксенхаузен.

Почетна награда бе връчена на 98-годишния художник-сценограф Робърт Бойл (филмографията му в imdb.com).

80-та церемония по връчването на филмовите награди "Оскар" на Американската академия за кинематографично изкуство и наука се състояха в лосанджелиския "Кодак тиътър", разположен в развлекателния комплекс "Холивуд енд Хайленд".

По традиция преди това кинозвездите минаха по червения килим, който беше покрит с навес заради проливния дъжд.

Водещият на шоуто, комикът Джон Стюарт приветства близо 3500 гости.