12-и София Филм Фест

Фестивалът е от 6 до 16 март с допълнителна програма до 23 март в София. от 6 до 16 март в Пловдив и от 13 до 21 март в Бургас."А днес накъде" на Рангел Вълчанов ще открие 12-тия "София Филм Фест" на 6 март в Зала 1 на НДК.

Продължението на станалия знаменит преди 20 години "А сега накъде" ще бъде показано в един и същи ден със специалната прожекция на създадения някога хит.

"А днес накъде" имаше световна премиера на фестивала в Карлови Вари през 2007 г., след което спечели наградите на критиката и СБФД на "Любовта е лудост" във Варна. Сниман е на High Definition - най-модерната дигитална технология, която вече се налага в киното, след като беше използвана с успех в редица високобюджетни холивудски продукции.

От 7 март "А днес накъде" e в редовната програма на софийските киносалони.

12-ият София Филм Фест ще се състои от 6 до 16 март 2007 с допълнителна програма от 17 до 23 март в София. Пловдивската версия е от 6 до 16 март, а "София Филм Фест на брега" в Бургас - от 13 до 21 март.

Фестивалът се организира от "Арт Фест" със съдействието на Столичната община, Министерството на културата и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата МЕДИА на Европейската комисия, Националния филмов център, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.

Програмата съдържа около 100 игрални, 30 документални и 60 късометражни филма, които ще бъдат представени в традиционни за фестивала рубрики:

Международен конкурс
Специални премиери
Европейски екран
Ново българско игрално кино (награда КОДАК)
Българско късометражно кино (награда JAMESON за късометражен филм)
Фокус Руско кино
Фокус Холандия
Балкански филмови срещи
Световен екран
Документална програма
Ретроспективи


За шести път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

Ще се състезават 12 филма от Македония, Германия, Канада, Полша, Великобритания, Латвия, Русия и България.

Председател на журито е холандския режисьор Йос Стелинг,

а членовете са българската актриса Ани Пападопулу и режисьорите - Дом Родероу (Великобритания), Сърдан Голубович (Сърбия, носител на Голямата награда на СФФ от 2007) и Алексей Попогребски (Русия, представил в София дебюта си "Коктебел").

Ще бъдат присъдени и традиционните награди на журито, за най-добър режисьор (на "Кадилак"), на ФИПРЕССИ, наградата на публиката на Столична община, наградата No Man's Land за най-добър балкански филм, осигурена от "Дамяница", наградата "Кодак" за най-добър български игрален филм, както и Наградата на Столичната община (почетен плакет изработен от скулптура Георги Чапкънов) за цялостен принос към киноизкуството.

За шести ще бъде присъдена и наградата Jameson за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на "София Филм Фест" и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия е определила 12 финалисти в конкурса.

В годината на Русия в България ще бъде представен специален "Фокус на руското кино".

Никита Михалков е голямата звезда

Известният руски режисьор ще покаже последния си филм "12", който бе удостоен със специален "Златен лъв" на фестивала във Венеция през 2007 г.

В руската програма са включени някои от най-успешните филми на 2007 г.: "Монгол" на Сергей Бодров-старши, "Изгнание" на Андрей Звягинцев, "Прости неща" на Алексей Попогребски, "Александра" на Александър Сокуров, "Изобразявайки жертвата" на Кирил Серебренников, "Русалка" на Ана Меликян и "Пътешествие с домашни животни" на Вера Сторожева.

Изключителният френски сценарист Жан-Клод Кариер

ще пристигне специално на "София Филм Фест", за да бъде удостоен с Наградата на София за цялостно творчество. Той присъства с два филма в програмата:"Улжан", който ще представят заедно с режисьора Фолкер Шльондорф и "Призраците на Гоя" на Милош Форман.

Жан-Клод Кариер ще представи на традиционния форум "София Мийтингс" съвместния си проект с живеещия във Франция български режисьор, Георги Балабанов - "Досието Петров".

Наградата на София ще получи и проф. Владислав Икономов в навечерието на неговата 70-годишнина.

Един от най-дискутираните режисьори в световното кино - немецът от турски произход Фатих Акин - ще бъде специален гост и зрителите ще могат да видят както най-новия му филм "На прага на Рая" (The Edge of Heaven), така и панорама от предишни негови заглавия.

За настроението на купона при официалното закриване ще се погрижи пристигащият заедно с Акин турски музикален феномен "Баба Зула".

Холандският режисьор Йос Стелинг, председател на журито на фестивала, ще бъде представен с панорама от 7 филма.

С огромен интерес се очаква премиерата на копродукцията на България, Германия, Словения и Унгария

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"

на режисьора Стефан Командарев, по романа на Илия Троянов.

В една от главните роли е легендата на сръбското кино Мики Манойлович ("Баща в командировка" и "Ъндърграунд"), който ще пристигне специално за премиерата на филма и също ще бъде удостоен с Наградата на София за цялостно творчество.

Илия Троянов ще представи на българската публика и новия си документален филм, заснет за немския тв канал Це Де Еф, "Давай напред и не забравяй. Балада за българските герои".

Фестивалната публика ще се срещне и с македонския режисьор Милчо Манчевски ("Преди дъжда", "Прах") в най-новия му филм "Сенки", копродукция на Македония, Великобритания, България ("Камера") и Испания.

Десет български игрални филма, завършени след март 2007

съставят панорамата на новото българско кино: "Шивачки" на Людмил Тодоров, "Моето мъничко нищо" на Дочо Боджаков, "Малки разговори" на Владимир Краев, "Летете с Росинант" на Джеки Стоев, "Хиндемит" на Андрей Слабаков и "Авантюрата Хамлет" на Грег Роуч и Ивайло Дикански.

В рубриката европейски екран зрителите ще видят

абослютния фестивален хит на 2007-ма "4 месеца, 3 седмици, 2 дни"

на румънеца Кристиан Мунджиу, "Амбалаж" на Ян Сверак, "Ирина Палм" на Сам Гарбаск, "Импорт-експорт" на Улрих Зайдел, "Мъжът от Лондон" на Бела Тар, "Вие, живите" на Рой Андершон, "Посещението на оркестъра" на Еран Колирин.

Сред гала прожекциите и предпремиерите се очакват с особен интерес "Катин" на режисьора Анджей Вайда, "Ще се лее кръв" на Пол Томас Андерсън (с 2 награди "Оскар), "Невидими" (гала премиера на Фонда за развитие на ООН), сред режисьорите на който са Вим Вендерс и Изабел Коаксе, "Няма ме" (I'm Not There) на Тод Хейнс - биографичен филм за легендата Боб Дилън.

Миналата есен най-авторитетното списание за кино и телевизия в света "Варайъти" публикува списък с 50 кинофестивала, които не бива да бъдат пропускани от професионалистите и публиката. Сред тях за първи път е и "София Филм Фест".

В статията се казва: "Сред над хилядата кинофестивала в света, само няколко влияят пряко на филмовата индустрия. Съществуват обаче още няколко дузина събития, които със своя имидж, оригиналност, забележителна атмосфера, страстна публика и/или способността им да създадат собствен облик също се смятат за задължителни фестивали... Ще бъдем коректни, ако споменем, че България не е първата спирка в пътуванията на повечето киномани през годината, но Софийският фестивал се доказа през последните 12 години както с интелигентната си програмация, точно оформени секции, фокусирани върху различни национални кинематографии, така и с промотиране на младите таланти на Източна Европа."