12-и София Филм Фест: Победителите16.03.2008


Голямата награда в Международния конкурс на 12-ия София Филм Фест журито с председател холандския режисьор Йос Стелинг присъди на филма „Русалка” (Русия) с режисьор Ана Меликян.
Наградата се дава за постиженията на филма в режисьорското майсторство, кинематографията, разкадровката, актьорската игра и заиграването с енергията и измислицата. Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро. Специалната награда получи филма „Птицата не може да лети” (Холандия-Южна Африка-Великобритания) на режисьора Трийс Ана за създаването на един уникален и магичен свят. Наградата JAMESON за български късометражен получи режисьорът Петър Вълчанов за филма „Семейна терапия”. От 12-те късометражни филми, които журито изгледа, се спря на три филма, които според членовете му много си приличат, и това са филмите „Третия етаж” , „Посредникът” и победителят – „Семейна терапия”, който е избран заради особената комбинация на черния хумор и драматичната наситеност. Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро и се осигурява от ирландското уиски Jameson. Победителят в онлайн конкурса на Jameson ( който се провежда за първи път у нас) е филмът “История” на Горан Гънчев, събрал най-висок рейтинг и общо 361 точки от гласуването на онлайн публиката. Наградата ще бъде връчена в края на месец март на специална церемония в дома на киното. Наградата ‘No Man’s Land’ за най-добър се присъжда от Гилдията на българските кинокритици на филма „4 месеца, 3 седмици и 2 дни” (Румъния) на режисьора Кристиан Мунджиу. Наградата е диплом и кашон вино ‘No Man’s Land’, осигурени от “Дамяница”.
Събитието на фестивала все пак е филмът "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на режисьора Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов, който пише на немски и един от най-нашумелите, награждавани и авторитетни европейски автори. Филмът беше изцбарн от публиката на за най-добър, а заедно с това беше удостоен и с наградата на Кодак за най-добър български филм, която се изразява във филмов негатив на стойност 2000 долара и лабораторни услуги отново за 2000 долара. Журито на ФИПРЕССИ /Международната асоциация на кинокритиците/ в състав Лео Соесанто(Франция), Керем Акча (Турция) и
Антония Ковачева (България)присъди наградата на филма „Шивачки” на режисьора Людмил Тодоров. На 12-то издание на София Филм Фест бяха раздадени наградите на Столичната община за цялостен принос към световното кино на режисьорите Владислав Икономов и Никита Михалков, музиканта Милчо Левиев, актьора Мики Манойловичи сценариста и писателя Жан-Клод Кариер. Утре 12-ия София Филм Фест се закрива с филма на Фатих Акин "На прага на рая". На 12-тото издание на София Филм Фест бяха представени общо 190 игрални, късометражни и документални филма от цял свят. Над 180 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.